Contradiccions


Avui parlo amb la fotografia. Parlo de l’home, aquell que eternament enganyat per la seva ceguesa i pels seus aires de grandesa no és conscient del minúscul que és davant el que l’envolta. La naturalesa és vetusta i sàvia, com els segles i segles d’història que haurien de pesar sobre tots nosaltres.

Penso en George Steiner i li dono la raó: a Europa, fins i tot una criatura es doblega sota el pes del passat, com si portés una motxilla massa carregada. I quin sentit pot tenir tot plegat, es pregunta el filòsof, què pot afegir qualsevol de nosaltres a la immensitat del passat europeu? Quelcom més que tornar la bellesa en runes?, em pregunto jo.

La nostra civilització és plena a vessar de contradiccions, paraules contràries als fets, quan el que manifesta la saviesa que ens aporta la cultura són les accions, no els mots.

“Tenint en compte tants fets (Les dues guerres mundials, la guerra dels Balcans…), és gairebé una obligació moral creure en l’extinció de la idea europea i els seus fonaments. En nom de què hauríem de sobreviure a la nostra atrocitat suïcida?”

I el gran pensador sembla respondre’s enmig de tantes idees:
“És el llegat cultural, són les grans obres dels poetes i pensadors, artistes i profetes, el que una persona ha d’utilitzar per al cultiu de l’ànima i la ment humana, per tal que pugui arribar a ser alguna cosa més del que també és: un animal.”
Fotografia feta per Carme Riera, “L’Atenes del nord, l’acròpolis inacabada d’Escòcia”
Cites extretes de La idea d’Europa de George Steiner.

Anuncis

4 Responses to Contradiccions

 1. jota ha dit:

  nice shot, I like B&W

 2. Anonymous ha dit:

  Certament. El problema és la letargia en què vivim immersos, l'”spleen” baudelerià que ens manté anestesiats. La fragmentació dels sentiments, de les imatges, de la mateixa vida ens impedeix mirar. Jo penso que els mots poden salvar (“Al principi era el Verb”, diu l’evangeli de Joan), però les accions per aturar instants (“Al principi era l’acció”, diu Faust) també són vàlides. Necessàries, com les teves fotografies.
  La meva preocupació, però, és com transmetre a joves d’avui la passió per aquest passat. Com poden prendre consciència de la seva rellevància. Potser n’hi ha prou amb ser un mateix i mostrar, amb valentia, allò que val la pena.
  …/…

 3. Enhea ha dit:

  Massa profund per contestar alguna cosa coherent després de 8 hores de feina.

  M’agrada la foto. 😉

 4. […] sembla alarmant. Alarmant que es demani a crits ser rebaixats a màquines, quan comptem amb molts anys d’història a l’esquena durant els que s’ha reivindicat el dret a un ensenyament digne. Què millor que, ara que el […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: